Vlašské orechy

4. prosince 2011 v 22:42 | Daniela Divílková |  jedlo a zdravie
Orech kráľovský. Jedna z najpestovanejších drevín sveta. Kto z nás by ho nepoznal. Jeho chutné plody sú zastúpené v našom jedálničku už po dlhé stáročia.

Vlašské orechy sú vysoko koncentrovanou potravinou - sú veľmi bohaté na zdravé tuky, kvalitné proteíny, vitamíny E, B1 a B6, minerály a stopové prvky - fosfor, draslík, železo, horčík, zinok, meď, mangán. Hrsť orechov denne je tou pravou potravou pre naše srdce i nervovú sústavu.

Nutričné kvality
Tuky tvoria až ti pätiny hmotnosti orecha (61,9%). Pozostávajú najmä z nenasýtených mastných kyselín, ale obsahujú aj dve esenciálne mastné kyseliny - linolovú a linolénovú, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu. Vlašské orechy obsahujú do 14,3% vysoko kvalitných proteínov. Odporúča sa kombinácia orechov s obilím (chlebom, kašou s obilných zŕn - pšenica, pšenica špaldová, ovos...), aby sme získali úplné proteíny (orechom chýba esenciálna aminokyselina metionín, kým obilie má zase nedostatok lyzínu a tretonínu). Uhľohydrátov obsahujú orechy pomerne málo (13,5%), čo ocenia najmä diabetici.

Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu) a B6. Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 pyridoxín sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vlašské orechy sú bohaté na fosfor, draslík, železo a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok (2,73mg na 100g) - viac ako ryby alebo mäso (okrem pečene). Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. Vysoký je aj obsah medi (1,39mg na 100g), dôležitej pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti. Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán (2,9mg v 100g). Viac mangánu obsahujú len lieskové oriešky, sója, fazuľa a obilie. Mangán podporuje plodnosť u oboch pohlaví.


Vlašské orechy pre zdravie


Vlašské orechy sú výbornou potravou pre chorých na srdce - mastné kyseliny tvoria primárny zdroj energie pre srdcové bunky a vitamín B1 podporuje svalové funkcie. Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, riziko arteriosklerózy a infarktu. Vlašské orechy by preto mali pravidelne konzumovať všetci ľudia, ktorých trápia srdcovo-cievne ochorenia - srdcová nedostatočnosť, angina pectoris, pri hrozbe infarktu alebo po jeho prekonaní. Podľa výskumu robeného v Kalifornii, pravidelná konzumácia orechov aspoň 5x do týždňa znižuje riziko infarktu až o polovicu. Ďalším výsledkom výskumu bolo, že denná dávka 80g orechov počas dvoch mesiacov zníži hladinu LDL cholesterolu o 16%.

Vlašské orechy sú tiež známe ako "potrava pre mozog", najmä vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín, lecitínu, fosforu a vitamínu B6. Orechy zlepšujú duševnú výkonnosť a navracajú silu a rovnováhu nervovej sústave, preto by ich mali jesť hlavne študenti a duševne pracujúci ľudia a tiež všetci, ktorých trápi podráždenosť, depresia stres alebo nervové vyčerpanie.

Konzumácia vlašských orechov je vhodná na sexuálne problémy a neplodnosť. Kvôli nízkemu obsahu uhľohydrátov a vysokej nutričnej hodnote sú vlašské orechy prospešné a ľahko stráviteľné aj pre diabetikov.

Vlašské orechy majú sladkú chuť, teplú povahu a pôsobia hrejivo na dráhy ľadvín, pľúc a hrubého čreva. Taktiež zahrievajú pľúca, čím zlepšujú zdravotný stav pri astme a neposlednom rade podporujú peristaltiku čriev.

Okrem plodov za zmienku stoja čerstvé orechové listy. Sú ľudovo známe ako insekticídum, napríklad proti blchám. Majú antiseptické účinky (pozor: nesmú ísť do kompostu, lebo zabraňujú mikroorganizmom pracovať). Nálev z listov dezinfikuje, používa sa ako kloktadlo pri zápaloch ústnej dutiny, výborné sú tiež do kúpeľov pri nadmernej potivosti nôh.


Skladovanie a konzumácia

Olúpané jadrá treba skladovať na suchom a tmavom mieste, nakoľko ľahko oxidujú. Veľmi obľúbené a hlavne chutné riešenie je: zaliať kilo orechov medom, prehriať opatrne a môžeme po vychladnutí postupne konzumovať. Mňam!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 0:14 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama