Chlorella

7. ledna 2012 v 14:49 |  jedlo a zdravie
Chlorella - kompletný zdroj živín
  • posilňuje imunitný systém tým, že stimuluje telo - organizmus k tvorbe interferónu
  • zvyšuje úroveň prospešnej mikroflóry v tráviacom trakte
  • podporuje lepšie trávenie
  • podporuje liečbu vredov a liečbu koliky
  • znižuje cholesterol v sére, čo napomáha k ochrane proti srdcovým chorobám
  • účinne detoxikuje organizmus, pomáha tak schopnosti organizmu bojovať proti rakovine všetkých ľudských orgánov
  • stimuluje rast a obnovu tkanív
  • Chlorella je bohatá na horčík, ktorý je potrebný pre mentálne zdravie, obmedzuje astmatické záchvaty. Žiadna bunka v tele nie je schopná fungovať bez horčíku.
  • Chlorella upravuje metabolizmus cukru tak, že udržuje jeho hladinu na konštantnej úrovni.
Chlorella

Jej názov je odvodený od latinského zelený a malý. Pre svoj vysoký obsah chlorofylu, ktorý je najvyšší zo všetkých známych rastlín, má sýto smaragdovo zelenú farbu.
Ide o jednobunkovú sladkovodnú riasu. V priaznivých podmienkach so silným slnečným žiarením v neznečistenom prostredí sa množí až neuveriteľnou rýchlosťou, 4x za 20-24 hodín. Obsahuje všetkých 8 aminokyselín potrebných pre život, vitamíny, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny, špecifický Chlorella rastový faktor (ďalej iba CGF) a vlákninu. Preto má dokonalú výživovú hodnotu. Chlorella pôsobí na ľudský organizmus bez nežiaducich vedľajších účinkov.
Chlorella obsahuje viac ako 20 vitamínov a dôležitých minerálov. 50-60% chlorelly sušiny tvorí proteín. Je výborným zdrojom betakaroténu, chlorofylu. Obsahuje viac vitamínu B12 ako hovädzia pečeň a preto by mala byť doplnkom vegetariánskej stravy, ktorá tento vitamín často neobsahuje v dostatočnom množstve. Prirodzene vyvážené zloženie Chlorelly pôsobí na organizmus jednako dôležitým doplnením látok, reguláciou prirodzených pochodov a čistiacim účinkom. Pravidelným užívaním dochádza ku stavu, kedy si telo nepotrebuje predtým deficitnú zložku potravy obstarávať nadmerným príjmom inak nehodnotnej potravy.
Tablety Chlorella Tabs obsahujú celú riasu, iba s narušenými bunkovými stenami. Kalorická hodnota tablety je zanedbateľná. 15 tabliet, čo je doporučená denná dávka, má len 12 kalórií! Látky v Chlorelle sú v prirodzenej podobe a tým sú lepšie prijateľné a efektívnejšie než látky syntetické alebo i kombinované s prírodnými zložkami. Chlorella je výborným doplnkom pre športovcov a ťažko pracujúcich. Obsahuje nukleové kyseliny, ktoré sú v tele zodpovedné za tvorbu a správny cyklus buniek. Nukleové kyseliny v Chlorelle regulujú tvorbu enzýmov, proteínov a energie. Pri pravidelnej konzumácii ustávajú i problémy s artritídou, stratou pamäte a depresiami.
Čo sa týka minerálov a vitamínov, žiadna potravina nie je schopná dodať všetky potrebné látky. Chlorella áno. Chlorella nie je liek, ale potravinový doplnok. Svojím pôsobením na organizmus však môže odstrániť niektoré príčiny chorôb a tým prispieť k uzdraveniu.
V Japonsku sa záujem o Chlorellu sústredil z dôvodu jej detoxikačných vlastností - schopnosti neutralizovať alebo odsunúť, odbúrať jedovaté látky z tela. Jej vláknina zlepšuje trávenie a podporuje rast prospešných aerobných baktérií v tráviacom trakte, je významným neutralizačným prostriedkom - vyrovnáva pH tela. Výskumné programy preukázali, že pravidelná konzumácia Chlorelly pomáha ochrániť organizmus pred srdcovými chorobami, znižuje krvný tlak a odbúrava nadbytočný cholesterol. Žiadna iná rastlina na Zemi nie je pre človeka prospešnejšia ako Chlorella. Je to dokonalá potrava, ktorej sa nič nevyrovná.
Príklad vysokého obsahu niektorých životne dôležitých zložiek ľudskej potravy
v Chlorella Tabs voči iným potravinám, známym tiež vysokým podielom týchto látok


Chlorella - potravinový doplnok

Dodáva telu inak chýbajúce látky a tým mu pomáha v upevňovaní zdravia. Najlepšie pracuje v kombinácii so správnou životosprávou. Chlorella nahrádza nedostatok zelených častí rastlín v potrave, upevňuje črevné vylučovanie, pomáha urýchľovať obnovu tkanív. Je cenným zdrojom železa, horčíka a vápnika. To sú príklady účinku, ktoré sú žiadúce u drvivej väčšiny populácie.
(B.JENSEN)


Chlorella obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín (základy proteínov). Jej obsah aminokyselín je porovnateľný s proteínmi odvodenými od živočíšnych s tou výnimkou, že má nepatrne menej methionínu. Obsahuje impozantné množstvo vitamínu C, betakaroténu, vitamínov B1, B2, B6, B12, niacínu, kyseliny pantoténovej, kyseliny listovej, boitínu, cholínu, vitamínu E a vitamínu K. Je významným zdrojom minerálov.
Obsahuje nenasýtené mastne kyseliny a CGF.
(D. STEENBLOCK)


Chlorella a imunita

Mnoho publikovaných vedeckých prác dokázalo stimuláciu imunitného systému ako riasou samotnou, tak použitím jej derivátov. Chlorella cez interferón stimuluje prácu makrofágov, ktoré sú aktívne proti rakovinovým bunkám, cudzím proteínom a niektorým chemikáliám. Pokusy dokázali stimuláciu niektorých lymfocytov i zvýšenú odolnosť proti chrípkovému vírusu.
Prieskum odolnosti imunitného systému proti chrípkovému vírusu bol prevedený na skupine asi 1000 japonských námorníkov v roku 1971. Zhruba polovica mužov dostávala dva gramy chlorelly denne, druhá polovica žiadnu. Ku koncu trojmesačnej plavby prekonala neošetrovaná skupina námorníkov o 41% viac chrípkových ochorení, než skupina, ktorá konzumovala chlorellu.
Vysoký obsah antioxidantov, predovšetkým betakaroténu, ochraňuje i imunitný systém pred poškodením voľnými radikálmi.
(W.H.LEE, M. ROSENBAUM)


Chlorella a pečeň

Výskumami bolo zistené, že používanie chlorelly ako krmiva pre krysy zabránilo gangréne týchto zvierat. Táto schopnosť bolo prisúdená spolupôsobeniu kyseliny thiaminovej, vitamínu E a zatiaľ neidentifikovateľnej substancii (Schwarzov faktor 3). Ukázalo sa, že chlorella zároveň funguje ako ochranca pečene pred toxickým poškodením ethioninom. Ethionin je droga, ktorá vyvoláva poškodenie pečene jej stučnením podobne ako poškodenie vyvolané podvýživou.
(D. STEENBLOCK)


V roku 1975 japonskí výskumníci publikovali článok, ktorý dokladoval, že chlorella zaradená do jedálnička znižuje ako cholesterol v krvi tak i cholesterol v pečeni. To bol výslovný účinok chlorelly na činnosť pečene. Chlorella chráni toxínmi zaťaženú, stučnenú a minerálne deficitnú pečeň kombináciou týchto metód: po prvé, jej chlorofyl čistí a zmierňuje podráždenie tkanív v črevách a pomáha vytvárať obsah hemoglobínu v krvi. Po druhé, chlorella stimuluje lepšiu funkciu čriev a zlepšuje črevné vylučovanie, ako sa o tom zmieňujú lekárske štúdie z Japonska a USA. Lepšia činnosť čriev spôsobí to, že odvádza viac cholesterolu a tuku v trávenine miesto toho, aby im dovolila absorbovať sa do krvného obehu, kde môžu spôsobiť mnoho problémov. Vysoký obsah DNA/RNA u chlorelly priamo stimuluje tkanivo pečene vo svojej obnove a bunkovej úrovni. Čistý krvný obeh, bohatý na okysličené červené krvinky, je základom silnej obrany proti chorobám. Čistiaca aktivita pôsobením riasy Chlorella u vylučovacích orgánov a pečene pomáha udržovať krv čistú. Takto čistá krv odvádza metabolity z buniek a tkanív. Verím, že tvorba a ukladanie metabolitov (odpadu, splodín pri metabolizme) v neaktívnych telových orgánoch je práve tak nebezpečné, ako vystaviť telo znečistenému vzduchu a vode, živinovo deficitnej potrave a pôsobeniu chemikálií.
(B.JENSEN)


Chlorella a krvný obeh

Molekula chlorofylu je veľmi podobná molekule hemoglobínu v krvi. Obsah chlorofylu v chlorelle je veľmi dôležitý, pretože významne prispieva k vplyvu chlorelly na organizmus. Jedným z príkladov je stimulácia tvorby červených krviniek. Dvaja vedci z Liverpool University urobili niekoľko pokusov na laboratórnych zvieratách. V jednej štúdii dostávali anemické králiky odlišnú dávku chlorofylu (rafinovaný alebo čerstvý). Králiky boli schopné premeniť chlorofyl na hemoglobín a tým zabrániť anémii. Akokoľvek k reakcii došlo pri oboch typoch chlorofylu, percento premeny bolo vyššie v prípade, keď bol použitý čerstvý chlorofyl.
(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)


Chlorella a ďasná
V roku 1941 Dr. S. L. Goldberg popísal liečbu 300 pacientov trpiacich pyorheou (krvácanie ďasien, vypadávanie zubov), s nevýznamným zlepšením. Vincentova stomatitída, infekcia ďasien, ktoré sú spôsobené nedostatkom vitamínu C, sa najčastejšie prihodí ľuďom trpiacim stresom. Testovala sa jej liečba chlorofylom. Goldberg si všimol,že výsledkom použitia, bolo spevnenie ďasien okolo zubov, ustalo krvácanie ďasien a poškodené tkanivo bolo nahradené novým.
(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)


Chlorella a detoxikácia organizmu

Detoxikácia je odstránenie toxických látok z tela. Môže ísť o jedy prenikajúce do organizmu z vonkajšieho prostredia alebo o jedy produkované baktériami v tele.
Výskumy v Japonsku, ktoré tiež ťaží problém znečistenia prostredia, sa sústreďujú na detoxikačné účinky. Bolo dokázané odstraňovanie rádioaktívnych látok, napríklad uránu, olova, ortuti, kadmia, chlordeconu, PCB, dioxínu a iných látok chlorellou z organizmu.
Japonská štúdia, zaoberajúca sa kadmiom v súvislosti s jedovatosťou ťažkých kovov, odhalila, že, pokiaľ bolo denne podávané testovaným zvieratám denne 8gramov chlorelly, potom vylučovanie kadmia vo výkaloch vzrástlo trikrát, vylučovanie v moci vzrástlo sedemkrát. Škótska štúdia z roku 1986 dokladá, že kadmium je akumulované vo vnútri riasy ako výsledok dvojfázového nadväzujúceho procesu. Prvá fáza zahŕňa rýchlu fyziologicko - chemickú absorpciu kadmia do väzby bunkovej steny - stanovišťom sú pravdepodobne proteíny alebo polysacharidy. Potom nasleduje pomalá, pevná - stála intracelulárna väzba.
Ďalší príklad detoxikačnej schopnosti chlorelly bol dokázaný v štúdii, kde ku kultúre pivovarských kvasníc bola pridaná letálna dávka štyroch vysoko toxických substancií - ortuť, meď, kadmium a PCB. Keď bol pridaný extrakt z chlorelly do zmesi uvedených jedov, tak pivovarské kvasnice zostali živé.
Zdá sa, že detoxikačný účinok je spôsobený ako obsahom chlorofylu v chlorelle, tak zložením jej bunkových stien. To je dôvod, prečo sú vo výrobkoch určených na predaj obsiahnuté aj bunkové steny. Musia však byť narušené, aby vzrástla stráviteľnosť riasy.
Bunkové steny Chlorelly majú tri vrstvy, z nich stredná silnejšia vrstva obsahuje celulózne mikrovlákna a vonkajšia vrstva polymerizovaný karotenoidový materiál. Je to práve tento bunkový materiál, ktorý najprv na seba naviaže toxické látky a potom ich odstráni z tela.
(W. H. LEE, M. ROSENBAUM)


Ako dokazujú laboratórne rozbory - je u Chlorelly bežná hladina RNA 3% a DNA 0,3%, čo robí chlorellu jednou z najbohatších potravín, čo do obsahu nukleových kyselín.
Pravidelná konzumácia chlorelly pomáha pri obnove poškodeného genetického materiálu ľudských buniek, chráni naše zdravie a spomaľuje proces starnutia. Ak sú naše nukleové kyseliny dobre obnovené a schopné výkonne fungovať, tak sa naše telo zbavuje toxínov a choroby sa nám vyhnú. Bunky sú schopné samo obnovy a celková telesná vitalita sa zvýši... Chlorella prevyšuje konzervované sardinky v obsahu nukleových kyselín päťkrát.
(B. JENSEN)


Prevzaté zo stránky http://www.chlorella.sk

Z ambulancie klinickej výživy o chlorelle bolo zistené a vyjadrené sa takto:

Chlorella pyrenoidosis

Má podľa údajov z informačných materiálov výrobcov a distribútorov tieto účinky:
  • "Chlorofyl zlepšuje krvný obraz a... bla-bla-bla"
Aj keď prehliadneme skutočnosť, že autori textov firiem, ktore chcú ovplyvňovať naše zdravie a argumentujú dlhoročným výskumom, prežívajú evidentný kŕč v otázke správneho pravopisu slova chlorofyl Smile (v textoch o chlorelle nájdete v jednom riadku "chlorofyl" aj "chlorofil"), neexistuje o tomto tvrdení jediný dôkaz, okrem romantického názoru dvoch nemeckých autorov ešte z roku 1965 (citácia: Dtsch Gesundheitsw., sept 1965, ročník 21, zväzok 37, str. 1762 - 1765).
  • "Chlorella obsahuje aminokyselinu tryptofan a... bla-bla-bla"
Aminokyselinu tryptofán obsahuje každá potravina, ktorá obsahuje bielkoviny (obilniny, strukoviny, orechy, olejnaté semená, zelenina, mlieko, mäso...) a najviac tryptofánu obsahujú ľanové, tekvicové, sezamové a slnečnicové semeno, arašidy, vlašské orechy, strukoviny a tofu.
    • Celodenná odporúčaná dávka chlorelly (3 g) v cene 17.- Sk obsahuje iba! 35 mg tryptofánu.
    • Rovnaké množstvo aminokyseliny tryptofán vám v cene iba 3,60 Sk a kvalite Bio (značka Alnatura obchodného reťazca dm - drogerie markt) poskytne napríklad 9 g (= 1 polievková lyžica) nepraženého tekvicového semena, na ktorom si ešte aj pochutíte, zbaví vás stresu, zabaví vás pri televízore a nebudete mať z neho pocit, že konzumujete stravu kozmonautov Smile
  • "Najsilnejšou zložkou chlorelly je rastový faktor CGF a... bla-bla-bla"
Z ďalšieho textu potom vyplýva, že CGF (údajne skratka z "chlorella growth factor") podporuje rast baktérií v čreve. O pár riadkov ďalej však distribútor tvrdí, že CGF podporuje bunky (asi ľudské?) pri sebarekonštrukcii. Hmm. Lenže: "CGF" ako "chlorella gowth factor" v klasifikácií názvov MeSH archívu Americkej lekárskej knižnice nenájdete!
  • Navyše: na stránke http://www.chlorella.sk/ sa uvádza: "CGF je skratkou z anglického Chlorella Growth Factor, čo znamená Chlorella rastový faktor. Ide o najúčinnejšiu zložku riasy, získanú vodným výluhom. Tento výťažok obsahuje voľné aminokyseliny, vitamíny, minerálne a iné priaznivé látky, a z nich niektoré neboli stále vedcami identifikované. Zistené účinky CGF sú však pozoruhodné. Podporuje regeneráciu tkanív, predovšetkým delenie a rast buniek. V detstve dokonca zrýchľuje celkový rast a vývoj organizmu. Posilňuje schopnosť likvidovať cudzorodé baktérie a má pozitívny vplyv na celkovú obranyschopnosť ľudského tela. Celkovo môžeme povedať, že CGF má úžasnú schopnosť liečiť ľudské telo."
Hormonálny rastový faktor, ktorý podporuje delenie a rast buniek, môže byť veľmi nebezpečnou látkou: podporuje totižto aj rast a delenie rakovinových buniek. Urýchlenie rastu v detstve má za následok rýchlejšie starnutie a vyššie riziko vzniku osteoporózy a rakoviny. Predajca vás na jednej strane ubezpečuje, že chlorella chráni pred rakovinou tým, že obsahuje málo aminokyseliny metionín, ktorá je údajne potrebná k rastu "niektorých druhov rakoviny", ale na druhej strane strká "rastový faktor CGF", ktorý podporuje rast a delenie buniek, do svojho výkladu ako najsilnejšiu zložku prípravku, ktorý "má úžasnú schopnosť liečiť ľudský organizmus". Záver: ak denná dávka chlorelly obsahuje skutočne účinné množstvo rastového faktora (čo však podľa mňa netuší ani sám výrobca), je chlorella nebezpečnou súčasťou potravy v prevencii, ale najmä v liečbe rakoviny. Z rovnakého dôvodu, ako kravské mlieko, ktoré obsahuje rastový faktor IGF-1.
  • "Chlorellová vláknina pôsobí vďaka sporopolleínu celkom výnimočne a... bla-bla-bla"
Okrem nesprávnych pojmov (napr. "bunečná stena" v slovenčine neexistuje), text vykazuje - ako väčšina informačných materiálov podobného charakteru - zvyčajne vysokú dávku neprofesionality prekladateľa. Tvrdenie, že "bunečné steny na seba nevratne viažu toxické látky, ktoré potom... a bla-bla-bla", môže ohúriť už len negramotného človeka. Ak je chlorella taká stráviteľná (podľa tvrdenia firmy o pár riadkov vyššie je to na viac ako 76% - sic!), tak bunkové steny riasy musia byť rozložené tráviacimi enzýmami na niečo, čo už treba pomenovať chemickým (napr. lignany, glukany a pod.) a nie biologickým pojmom. Z formulácie textu o chlorelle na stránke www.strava.sk nie je jasné, či prípravok po procese priemyselného spracovania obsahuje ešte aj nejaké intaktné - neporušené bunky rias, ale podľa môjho názoru by v takom prípade hrozilo, že riasy - ak prežijú aj veľmi kyslé prostredie žalúdka - v čreve "ožijú" a čo by to pre ľudské črevo a zdravie znamenalo, ťažko domýšľať Smile Stránka www.chlorella.sk však našťastie uvádza, že prípravok neobsahuje intaktné riasy.
  • "V obsahu niektorých vitamínov chlorella absolútne vedie. Napríklad supermolekúl vitamínu B12 obsahuje viac ako hovädzia pečienka alebo pivovarské kvasnice. Obsahuje 17-krát viac vitamínu C ako pomaranč a 10-krát viac betakaroténu ako mrkva a... bla-bla-bla"
Dajme zase bokom fakt, že "hovädzia pečienka" chcela byť asi "hovädzia pečeň" a venujme sa tvrdeniam. Hoci, ak niekto takto nekompetentne preloží banalitu, ako môžete dôverovať jeho ostatným "odborným" informáciam?
Už najmenej od r. 1993 je známe, že pivovarské kvasnice a riasy (včítane chlorelly) obsahujú najmä neaktívne izoformy vitamínu B12, ktoré sa pri bežných analýzach nedajú identifikovať a "tvária sa" ako pravý vitamín, ale jeho účinky nemajú (dr.Victor Herbert - "pán B12", Mt. Sinai Medical School, New York).
Ďalej: 100 gramov sušenej riasy možno obsahuje viac vitamínu C než pomaranč, ale ako môžete naraz zjesť 100 gramov chlorelly?! To isté platí pre betakarotén a mrkvu. Jedna denná dávka chlorelly (3 g) za 17.- Sk, ktorú niekto pestuje, vysuší, zabalí a cez niekoľko úrovní obchodného reťazca predá, obsahuje 2,5 mg betakaroténu = 44 g mrkvy, ktorá vás v októbri 2007 vyjde na 50 halierov (obchodná sieť TERNO), pekne chrumká a môžete si ju vypestovať aj sami Smile
Následná tabuľka zo stránky http://www.chlorella.sk/ je typickým príkladom komerčnej demagógie, pretože porovnáva obsah látok v potravinách na 100 gramov. Kým na jednej strane nemôžete zjesť naraz 100 g chlorelly a stojí vás zhruba 600.- Sk, na strane druhej 100 g špenátu, mrkvy, sóje, brokolice alebo vlašských orechov zjete naraz úplne v pohode a všetko dohromady to stojí iba zlomok sumy, ktorú zaplatíte za 100 g chlorelly.
"Príklad vysokého obsahu niektorých životne dôležitých zložiek ľudskej potravy
v Chlorella Tabs voči iným potravinám, známym tiež vysokým podielom týchto látok"
Graf Chlorella


Viac naozaj nestojí za námahu a čas, takže krátke zhrnutie:

  • Mladý jačmeň vám asi neublíži, pretože aj jeho potenciálne nebezpečný účinok na "uvoľňovanie prolaktínu" je veľmi pochybný, ale považujem ho za zbytočne drahú sušenú zelenú vňať alebo zbytočne drahý zelený nápoj, ktoré môže mať opodstatnenie ako doplnok stravy v prípade ťažko chorého človeka neprijímajúceho bežnú stravu. Ak si však z petržlenovej vňate pripravíte pesto a kôprovú vňať posekáte do šalátu s paradajkami, získate oveľa viac čerstvých zdravých "vecí" Smile
  • Chlorella je predovšetký šikovný trik tých, ktorí sa tak často vo svojich textoch oháňajú "prírodou". Nevidím nič "prírodné" na tom, že ak sa chcem starať o svoje zdravie, mal by som byť odkázaný na produkt, ktorý vyrastie a "stabletkavie" na druhom konci sveta, aby nakoniec za príliš veľa peňazí odišiel aj zo mňa druhým koncom. Smile
  • Väčšina prác o chlorelle publikovaných v ostatných rokoch v časopisoch strednej a nižšej odbornej úrovne pochádza najmä z pracoviska Ocean Nutrition, s.r.o. v meste Dartmouth v Kanade, ktoré chlorellu vyrába a predáva.
  • Ak denná dávka chlorelly obsahuje skutočne účinné množstvo rastového faktora, chlorella je nebezpečnou súčasťou potravy v prevencii, ale najmä v liečbe rakoviny.
  • Tieto informácie sa, samozrejme, týkajú aj prípravkov z jačmenných listov a chlorelly od iných výrobcov. Prečítajte si Ako rozpoznať falošné zázraky?
  • Ak si na základe týchto informácií a zdravého rozumu nekúpite chlorellu ani mladý jačmeň, ušetril som vám zhruba 1500.- Sk mesačne. Tak si za túto sumu nakupujte viac čerstvej zeleniny a ovocia - určite urobíte lepšie! Nechajme zatiaľ éru kozmonautickej stravy ďalekej budúcnosti a doplnky výživy pre ťažko chorých tým ťažko chorým. Smile
  • Upozornenie pre všetkých distribútorov uvedených prípravkov: poslednýkrát upozorňujem predstaviteľov distribučných spoločností uvádzaných prípravkov ako aj ich obchodných zástupcov, aby prestali zneužívať meno "Igor Bukovský" a moje osobné vyjadrenia na podporu predaja svojich výrobkov. Nikdy som neodporúčal užívanie týchto prípravkov a osobne som ich nikdy neužíval. Ak sa vyskytne táto situácia znova, podniknem právne kroky na ochranu svojho mena a obchodnej značky AKV.
  • Prosba k verejnosti: Prosím všetkých priaznivcov AKV a zdravého rozumu, aby v prípade, že sa stretnú pri ponuke alebo predaji uvedených produktov (alebo akýchkoľvek iných produktov) s používaním môjho mena a odvolávaním sa na moje odporúčanie (žiadne som v kategórií multilevel marketingu nikomu nedal!), aby ma o tom bezodkladne informovali na adrese akv@akv.sk s uvedením kontaktu na seba. Vopred veľmi pekne ďakujem! Smile
  • Zoznam známych distribučných spoločností uvedených produktov na Slovensku:
    bioštýl. s.r.o.
    Energy. s.r.o.
    Finclub. s.r.o.
    Green Ways, s.r.o.
    Blue step spol. s.r.o.
© Ambulancia klinickej výživy
www.akv.sk
02/577 866 26
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Rostislav Válek Rostislav Válek | Web | 5. září 2013 v 15:04 | Reagovat

Díky za velmi praktické informace. Našel jsem skvělé produkty se speciální verzí Chlorela SP. což je jestě lepší verze chlorelly s dezintegrací, která má vyššíúčinost na organizmus a užívám je. Viz. http://www.cistamedicina.cz/chlorella/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama