Kombucha

7. ledna 2012 v 15:36 |  jedlo a zdravie
Čo je to Kombucha?
Kombucha je lahodný osviežujúci nápoj s chuťou šampanského, pripravený z kombuchovej kultúry, ktorého účinkom sa nevyrovná žiadny iný čajový nápoj. Je v nej obsiahnuté široké spektrum zdraviu prospešných vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a kvasiniek v prirodzenej forme a bez akýchkoľvek nežiadúcich vedľajších účinkov, ktoré počas kvasného procesu v čaji produkujú biologicky aktívne látky. Ich príjem pre človeka znamená celkovú regeneráciu a očistu organizmu od škodlivých látok.


História

Okolo vzniku kombuchy sa traduje veľa povestí. Jej pôvod sa nedá časovo presne určiť, podobne ako sa nedá časovo ohraničiť ani začiatok používania čaju. Predpokladá sa však, že pochádza z Východnej Ázie, resp. Číny.

Čínska povesť hovorí o tom, ako v starej Číne uctievali kombuchu ako dar bohov. Vraj prinášala dlhý život a zázračnú silu. Už v dobách dynastie Chan pred 2000 rokmi sa z nej pripravoval chutný nápoj.

Japonská legenda sa viaže k japonskému cisárovi Inkjó, ktorý trpel bolesťami žalúdka. Pomohol mu kórejský doktor s menom Kombu, ktorý mu predpísal jedinečný liečivý prostriedok: kvasný čaj. Tomuto nápoju sa začalo zjednodušene hovoriť "kombucha" ("cha" je japonský výraz pre čaj).

Ruská povesť je ďalším známym príbehom, podľa ktorého dostala kombucha pomenovanie "čaj-kargasok", je príbeh japonskej cestovateľky, ktorá putovala do ruského Kargasoku. Náhodne sa tu stretla s mnohými ľuďmi, ktorí sa dožívali veľmi vysokého vitálneho veku práve vďaka tomu, že denne popíjali v malých dávkach kombuchový nápoj. Mnohí historici sú toho názoru, že názov kombucha má ruský pôvod a je spojený s požívateľnými morskými riasami "kombu", ktoré sa do Ruska dostali z Japonska. Používali ich ako náhradu čierneho čaju.

Taiwanská povesť: Rakúsky misionár Hermann-Josef Weidinger ponúka iné vysvetlenie pôvodu tohto názvu. Mnoho rokov prežil na ostrove Taiwan, kde mu tento sladkokyslý nápoj domorodcov učaroval. Volal sa "Kchun-Pchu-čcha", čo je možné preložiť ako životodárny čaj pochádzajúci z mora. Nezvyčajný názov naznačuje, že ide o čajový nálev pripravený zo sušených morských rias.

K nám sa čajová huba dostala z Japonska, cez cárske Rusko a Baltik. Už pred mnohými rokmi ju pestovali mnísi v českých kláštoroch, kde bola pomenovaná ako "Olinka".

Súčasnosť

Dnes sa síce o kombuche ešte nevie všetko, ale pribúda stále viac informácií o jedinečnom nápoji plnom tajomstiev. Existujú overené správy o zložení a účinkoch nápoja v odborných publikáciách lekárov a vedcov celého sveta.

Medzi stúpencov tohto nápoja, patril aj nemecký lekár Rudolf Sklenar, ktorý ho doporučoval najmä ako liečivý prostriedok pri tráviacich problémoch a pri najrôznejších poruchách látkovej výmeny. Zaoberal sa tiež možnou aplikáciou kombuchy pri liečbe rakoviny.

Podstatnou mierou prispieva v posledných rokoch vedeckými publikáciami a výsledkami z rôznych výskumov mikrobiológ a prírodný liečiteľ Günter W. Frank. Ten tvrdí, že kombucha je pre každého človeka, ktorý si váži zdravie, účinná doplnková potravina, ktorá prispieva spoľahlivým aktivovaním telesného imunitného systému k tomu, že sa zdravie, výkonnosť, aktivita a celkový stav človeka regenerujú a stabilizujú.

Mnohí športoví lekári robili testy, ako ďaleko sa zvýši úroveň výkonnosti športovcov pri užívaní kombuchových prípravkov. Medzi nich patrí aj profesor Geritt Simon z inštitútu športového lekárstva vo Warendorfe a rakúsky profesor Willi Dungl.
Správy o mimoriadnych úspechoch s kombuchou prišli aj z Ruska. U ľudí, ktorí boli vystavení žiareniu po výbuchu Černobyľu sa po užívaní prípravkov z kombuchy hodnota žiarenia znížila v priebehu krátkej doby. Vedecké vysvetlenie však pre to neexistuje.

U nás sa problematikou kombuchy intenzívne zaoberal takmer celé štvrťstoročie český lekár Prof. MuDr. V. Palisa DrSc, ktorý bol zároveň aj zakladateľom firmy vyrábajúcej produkty z čajovej huby. O jeho práci a výsledkoch bádania prinášame podrobnejšie informácie... Prof. Palisa ukončil Lekársku Fakultu v Brne v roku 1949. V r. 1960 sa stal prednostom infekčnej kliniky FN Plzeň. V r. 1986 obhájil dizertačnú prácu "Experimentálne a klinické podklady imunostimulácie" a získal vedeckú hodnosť doktor vied. Počas pôsobenia na klinike sa intenzívne venoval výskumu prirodzenej imunity vo vzťahu k infekčným chorobám. Výsledkom jeho činnosti bolo udelenie čs. patentu v r. 1988, jeho predmetom je spôsob výroby partikulárneho Beta-1,3-D-glukánu. Glukán pôsobí ako antioxidant, aktivuje imunitný systém, regeneruje tkanivá, pôsobí ako ochrana proti žiareniu, zvyšuje účinky iných liekov a má protirakovinový efekt. Pretože kombucha a jej produkty majú veľmi podobné účinky, stala sa i tá predmetom výskumu. Aby uviedol výsledky svojho výskumu do praxe, otvoril v Plzni a v Prahe na Novotného Lávce praktickú a poradenskú ordináciu pre onkologicky chorých pacientov a chorých s poruchami imunitného systému. Kombuchu a jej produkty ordinoval ako podpornú a neoddeliteľnú súčasť liečebného procesu. Kombuchu propagoval v časopisoch, novinách, rozhlase a televízií.

Zloženie

Kombucha je prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych mikroorganizmov, čo je typické pre lišajník. Vedecký názov takéhoto zoskupenia je Medusomyces Gisevii. Vyzerá ako želatínová hmota, vytvorená z baktérie Bacterium xylinum s hniezdovite uloženými kvasinkami rodu Saccharomyces. K tejto základnej symbióze ďalej patria S. ludwigii, S. apiculatus, Bact. xyloinoides, Bact. gluconicum, Schizosaccharomyces pombe, Acetobacter ketogenum, Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianum, Gluconobacter gluconicum, druhy Torula, Pichia fermentas a ďalšie.

Táto húževnatá lišajníková membrána je akousi malou chemickou továrňou. Počas oxidačného a kvasného procesu prebehne mnoho komplikovaných chemických reakcií, pričom sa vytvárajú viaceré zdraviu prospešné látky.

Ako účinné látky obsiahnuté v kombuche by sme mohli uviesť nasledovné:
Kyselina mliečna - Kombucha je bohatá na tzv. pravotočivú kyselinu mliečnu L(+). Túto dokáže telo na rozdiel od ľavotočivej kyseliny mliečnej L(-) spracovať pomerne rýchlo. Kyselina mliečna L(+) povzbudzuje trávenie regeneráciou črevnej flóry. Podporuje rast potrebných baktérií v celom tráviacom trakte a zlepšuje látkovú výmenu svalstva. Zlepšuje prekrvenie a aktivuje metabolizmus pečene. Dostatočné množstvo tejto kyseliny ochráni organizmus pred rakovinou.
Kyselina glukurónová - Vzniká zložitým biochemickým procesom oxidácie glukózy. U zdravého človeka vzniká v pečeni. Pečeň filtruje krv a preskúma každú jej kvapku. Výživné látky sa použijú, cudzorodé látky sa odfiltrujú a jedovaté splodiny sa zneškodnia. Kyselina glukurónová pri tom pomáha. Spája sa s jedovatými látkami, ako je nikotín, alkohol alebo lieky, spraví ich rozpustnejšími vo vode a pomôže ich vylúčeniu z organizmu vo forme moču.

Ďalšie kyseliny - (kyselina octová, glukónová, uhličitá, usnisová, vínna, citrónová a iné) Rôznou funkciou počas procesu látkovej výmeny podporujú vstrebávanie aktívnych látok z kombuchy v črevách s čiastočne antibakteriálnym účinkom (kyselina usnisová).

Enzýmy - (invertáza, amyláza, kataláza, syridlový enzým, sacharáza, proteolitické enzýmy) Dôležité na látkovú výmenu a trávenie. Ako biokatalyzátory umožňujú chemické reakcie v tele.

Polysacharidy - Patria k uhľohydrátom (cukrom, sacharidom) a organizmu dodávajú energiu, napríklad na to, aby jednotlivé bunky tela mohli plniť svoje úlohy. Niektoré polysacharidy tvoria základ väzív a základný stavebný materiál pre chrupavky a šľachy.

Vitamíny: B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, kyselina listová

Minerály: železo, draslík, vápnik, kobalt, meď, magnézium, mangán, sodík, zinok

Mikroorganizmy (kvasinky a baktérie): cca. 2,5 mil. buniek v 1ml kombuchy

Kofeín: Podľa použitého čaju

Alkohol: V stopových množstvách

Účinky

O tom, že kombucha je skutočným ELIXÍROM ŽIVOTA nás presvedčia mnohé jej pozitívne účinky, prospešné pre ľudský organizmus. Tieto úzko súvisia so širokým spektrom enzýmov, vitamínov, minerálnych látok, kvasiniek a baktérií, obsiahnutými v kombuchovej kultúre, ktorá pri svojej aktivite v čaji produkuje tzv. BIOENERGIU = čistú prírodnú silu bez akýchkoľvek nežiadúcich vedľajších účinkov. Napriek mnohým zázračným správam o vyliečení nie je kombucha žiadny všeliek. Na základe praktických skúseností medicíny je kombuchový nápoj pripravený z kultúry kombuchy len vynikajúcim výživovým doplnkom, ktorého pravidelný príjem znamená pre človeka celkovú regeneráciu a očistu organizmu od škodlivých látok. Účinky kombuchy nedosiahol žiadny iný čajový nápoj.

Účinky kombuchy:
- posilňuje imunitný systém
- má antibiotické účinky proti baktériám a vírusom
- očisťuje organizmus od škodlivých látok
- podporuje trávenie
- harmonizuje činnosť tenkého a hrubého čreva, posilňuje pečeň a obličky
- povzbudzuje látkovú výmenu
- zlepšuje fyzickú výkonnosť
- posilňuje aktivitu mozgu
- regeneruje nervový systém
- znižuje telesnú únavu a zbavuje napätia
- dodáva energiu a vitalitu
- pomáha pri stabilizovaní krvného cukru
- prítomnosť baktérií mliečneho kvasenia ocenia ľudia, ktorí zo svojej stravy vylúčili mliečne výrobky

Publikácie

KOMBUCHA vracia zdravie

Ak sa chce dnes človek udržať pri zdraví, nemá to vôbec jednoduché - zrýchlené životné tempo je spoľahlivým zdrojom stresu, k tomu sa pridáva neustále rastúce znečistenie životného prostredia, nedostatok pohybu... Ľudia, ktorým nie je ich zdravie ľahostajné, si však vždy nájdu prostriedky, ktoré ich organizmu pomôžu vyrovnať sa s takouto záťažou. Čítajte viac...

Má kombuchový čaj liečivé účinky?

O kombuchovom čaji máme k dispozícií značné bohatstvo skúseností. Najmä v ázijských krajinách a Rusku sa čajová huba po stáročia s úspechom užíva ako prírodný liek. Popritom, že ju tu užívajú ako osviežujúci nápoj, možno takmer vo všetkých správach o nej čítať ako o liečivom prostriedku. Uvádza sa nespočetné množstvo chorôb, proti ktorým sa kombuchový čaj užíva. Čítajte viac...

Opäť kombucha

Celé štvrťstoročie sa Prof. MUDr. V. Palisa DrSc. intenzívne zaoberal štúdiom problému imunostimulácie, resp. možnosťami ako zvýšiť oslabenú imunitu ľudského organizmu. Časté experimenty na zvieratách a klinické štúdie na ľuďoch dokázali, že účinnými látkami, ktoré majú schopnosť znormalizovať zníženú imunitu, sú polysacharidy izolované z kvasiniek Saccharomyces. Ich účinnou látkou je tzv. beta-glukán.Čítajte viac...

Domáca výroba nápoja


Potrebujete:
- kultúru kombuchy
- kombuchový nálev
- nádobu na varenie
- nádobu zo skla (podľa možnosti so širším otvorom)
- tkaninu prepúšťajúcu vzduch
- gumičku a sitko na čaj
- 70 gramov cukru na 1 liter vody
- 3 gramy čierneho, zeleného alebo bylinkového čaju

Príprava nápoja:
(váhové údaje sa vzťahujú na jeden liter vody)

1. Vodu v hrnci privedieme do varu a odstavíme.
2. Do vody nasypeme čaj:
- 1 až 2 čajové lyžičky (3 g) čierneho alebo bylinkového čaju - necháme vylúhovať na 10 - 15 minút. Zelený čaj (to isté množstvo) necháme vylúhovať na 3 - 5 minút.
3. Čaj precedíme cez sitko do pripravenej sklenej v ktorej chceme kombuchový nápoj pripravovať.
4. Do ešte horúceho čaju pridáme 70 - 90 g bieleho cukru a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak namiesto cukru použijeme med, tak ho pridáme až do vychladnutého čaju.
5. Čaj necháme vychladnúť tak, aby bol vlažný (20 - 25° C).
6. Prilejeme asi 1dl kombuchového nálevu z predchádzajúceho kvasenia.
7. Kombuchovú kultúru vložíme do pripraveného čaju.
8. Otvor kvasnej nádoby prikryjeme gázou, ľanovým plátnom alebo detskou plienkou a pomocou gumičky upevníme tak, aby sa do kvasnej nádoby nedostal prach a žiaden hmyz (vínne mušky).
9. Kvasnú nádobu postavíme na pokojné, teplé miesto. Dôležitý je čerstvý vzduch a teplo. Svetlo nie je potrebné. Prudké slnečné svetlo jej škodí.
Necháme stáť asi 8 - 10 dní. Potom pokračujeme takto :
10. Čistými rukami vyberieme kultúru z kvasnej nádoby.
11. Hotový nápoj scedíme a nalejeme do fliaš.
12. Usadeninu necháme v kvasnej nádobe, no približne raz za 4 týždne ju vylejeme a nádobu vypláchneme horúcou vodou. Kultúru opatrne prepláchneme pod tečúcou vlažnou vodou a znovu vložíme do kvasnej nádoby.
13. Asi 10 % hotového nápoja musí zostať v kvasnej nádobe na okyslenie novej dávky čaju, ak umývame aj kvasnú nádobu, nalejeme toto množstvo naspäť do umytej kvasnej nádoby.
14. Ak nevypijeme všetok nápoj naraz, uložíme fľaše s hotovým nápojom na chladné miesto.
15. Prípravu ďalšieho kvasenia začíname znovu od čísla 1.
Dôležité je pri akomkoľvek kontakte s kultúrami a nápojom dodržiavať maximálne možnú hygienu!!!

Dôležité upozornenie: Je dokázané, že ďalšie produkované dcérske kultúry nemusia byť vždy tak biologicky aktívne a preto neodborné rozširovanie dcérskych kultúr ďalším a ďalším záujemcom (hoci pri dobrom úmysle), nemusí byť vždy na prospech. Doporučujeme preto obnovu materskej kultúry do štyroch mesiacov od produkcie Vašej prvej dcérskej kultúry.

Prevzaté zo stránky http://www.kombucha.sk
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama