Duben 2012

Púpava lekárska

29. dubna 2012 v 19:11
Aj keď väčšina ľudí považuje púpavu za neužitočnú burinu, pomáha liečiť široký okruh ťažkostí a v ľudovom liečiteľstve zastáva významné miesto. Vyznačuje sa najmä dvoma poprednými vlastnosťami: pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene.


Kvitne v apríli až máji na lúkach, poliach a pri cestách. Veľmi vlhké prostredie pre ňu nie je vhodné.
Jej liečivé účinky boli objavené len pomerne nedávno, v Európe okolo 15. storočia. Staré knihy uvádzajú, že ženy si z byliny a koreňa pripravovali zápar na skrášľovanie pleti. Starostlivo si s ním umývali oči a tvár a dúfali, že sa im tým podarí zjasniť tvár.

Pre svoje krv čistiace účinky pomáha púpava aj pri dne a reumatizme. Celá rastlina je liečivá. Listy sa zbierajú pred kvitnutím, korene v skorú jar alebo v jeseni.

Vňať

Vňať, t.j. celá nadzemná časť, sa zbiera od skorej jari až do apríla. Predpokladá sa, že odstraňuje z krvi páľavu a toxíny, je tiež vhodná na bolestivé vredy a abscesy. Púpava zbieraná včasne na jar je vhodná na prípravu šalátov a je plná vitamínov C a B2. Tak isto odstraňuje svrbenie kože, lišaje, vyrážky a celkovo prečisťuje žalúdok.

Pri zbere vňate si treba dávať pozor, aby sme nechtiac nevytiahli aj koreň. Spôsobili by sme tým veľkú škodu.

Vyskúšajte
(Podrobnejší popis jednotlivých spôsobov prípravy liečivých rastlín nájdete v úvodnom diele našeho seriálu).
Odvar - z listov je vhodný na prečistenie organizmu aj ako mierny povzbudzovač trávenia, pripravte ho z čerstvo usušených listov.
Šťava - vytlačte šťavu z listov, užívajte 20 ml trikrát denne
Čaj - spolu s pŕhľavou je účinný pri liečení akné

Žihľava nie je len otravná burina

29. dubna 2012 v 19:01 | Diana |  jedlo a zdravie
Prezaté z lepsiebyvanie.centrum.sk

Žihľavu pozná zrejme každý. Rastie nám na záhradách, na lúkach, pri cestách a na mnohých iných miestach. Dotknúť sa jej holou rukou alebo obtrieť sa o ňu nahou pokožkou nie je ničím príjemným. Avšak táto naoko obyčajná či dokonca otravná burina môže mať pre nás veľký význam. Čo všetko pre nás môže urobiť?

Liečiteľka žihľava
Žihľava sa vyznačuje niekoľkými zdraviu prospešnými účinkami a je to jedna z bežných byliniek používaných v bylinkárstve.

Pomôže vám v boji s rôznymi zdravotnými problémami, ako je napríklad vysoký krvný tlak či cukrovka. Okrem toho sa vďaka obsahu kyseliny kremičitej využíva aj ako diuretikum a obsiahnuté triesloviny majú zasa protikrvácavý účinok.

Ďalšie oblasti, kde vám táto nenápadná bylinka môže pomôcť, sú zápaly dýchacích alebo močových ciest, chudokrvnosť (napomáha tvorbe červených krviniek) a tráviace ťažkosti.

Aj keď to tak možno nevyzerá, žihľava sa môže popýšiť aj vysokým obsahom vitamínu C. Veľmi obľúbené sú žihľavové kúry na prečistenie organizmu a aj ľuďom trpiacim na akné sa odporúča pitie žihľavového čaju na zmiernenie kožných problémov.

Žihľava sa väčšinou používa vo forme čaju zo sušených listov a vňate rastliny. Nazbierať a nasušiť si žihľavu môžete pokojne sami a žihľavový čaj nájdete tiež vo väčšine obchodov s potravinami, čajmi alebo v lekárňach.

Ak sa rozhodnete pre samozber a sušenie, vyberajte si slnečné miesta a radšej sa vyhnite miestam, kde žihľava podozrivo dobre a bujne rastie (tu je riziko prílišného obsahu dusičnanov). Sušiť by ste ju potom mali na tienistom mieste.


Prírodné "skrášľovadlo"
Žihľava sa od pradávna používa tiež v službách krásy, konkrétne pre krásne a zdravé vlasy. Vďaka žihľavovému odvaru budú vaše lesklé a menej mastné. Ak vás trápi nadmerné vypadávanie vlasov, taktiež môžete ako "liek" vyskúšať žihľavu.

Žihľava na tanieri
Žihľava však okrem čaju môže poslúžiť aj ako súčasť nášho jedálnička. Používa sa ako alternatíva špenátu - príprava je rovnaká ako pri špenáte, využívajú sa mladé lístky a výhonky.


Pokojne si žihľavu pridajte aj do vášho zeleninového šalátu. Pomôže vám prečistiť krv a vďaka vysokému obsahu vitamínu C prispeje okrem iného aj k lepšej imunite. Nájdu sa aj recepty na žihľavovú polievku, zapekanú žihľavu či žihľavový sirup a mnoho iného.

So žihľavou opatrne
Napriek tomu, že žihľava patrí k prostriedkom prírodnej lekárne, táto bylinka by mohla pri nesprávnom a najmä nadmernom užívaní spôsobiť aj problémy.

Vyhýbať by sa jej mali tiež budúce mamičky ako i malé deti. V prípade, že užívate nejaké lieky (napr. diuretiká), treba byť so žihľavou opatrní a vždy je lepšie sa poradiť s lekárom, aby ste si touto bylinkou viac neuškodili ako pomohli.

Inulín – vzácna vláknina nielen pre diabetikov!

27. dubna 2012 v 10:23 jedlo a zdravie
Inulín, diabetikom netreba predstavovať. Stretávajú sa s ním každý deň, keď konzumujú sladké, dia výrobky. Vďaka sladkastej chuti, inulín slúži ako náhrada cukru, no možno ho nájsť aj v nízkotučných výrobkoch, keďže je aj vhodnou náhradou tukov. Inulín je teda oligosacharid, resp. polysacharid, ktorý sa však v črevách správa ako rozpustná vláknina. Pre črevné baktérie je aj zdrojom energie a má probiotický účinok.


Inulín - význam a jeho účinky
Keďže prevažnú časť inulínu tvorí fruktóza, čiže ovocný cukor, inulín znižuje glykemický index potravín, jeho kalorická hodnota je minimálna až nulová a nezvyšuje ani hladinu krvného tlaku. Dokonca, dohliada na správne vstrebanie živín, predovšetkým vápnika, čím prispieva k zdravému vývoju kostí a pomáha predchádzať vzniku osteoporózy.

Inulín priaznivo pôsobí na takmer celú tráviacu činnosť, je prebitokum, ktoré sa špeciálne zameriava na zachovanie prirodzenej črevnej flóry. Organizmus chráni pred nádorovými a zápalovými ochoreniami, predovšetkým pred vznikom rakoviny hrubého čreva, pričom zabezpečuje správne trávenie a rýchlymi pocitmi sýtosti žalúdka, prechádza nadmernej konzumácii potravín. Aj preto, je inulín často dôležitou zložkou diét a jeho konzumácia sľubuje zaručené úspechy v chudnutí.

Inulín- potrebujete ho aj vy?
Inulín je skutočne vzácna vláknina, ktorá je pre každého potrebná a preto by mala byť súčasťou správnej životosprávy každého. Nedávne výskumy preukázali, že až 40% obyvateľov Strednej Európy trpí črevnou malabsorbciou, čiže poruchou vstrebávania, a práve pre túto skupinu ľudí, môže zvýšený prísun inulínu priniesť menej vážne, zdravotné ťažkosti. Ide o tráviace ťažkosti spojené s pocitmi plnosti žalúdka, zvýšenú plynatosť alebo riedku stolicu. Ak patríte do tejto skupiny ľudí, neprekračujte denný limit inulínu - 0,5g. Takisto, ak aj netrpíte malabsorbicou čriev, konzumujte inulín s mierou, inak vám hrozí zbytočné zaťaženie tráviaceho traktu.

Inulín - kde ho nájdete?
Inulín možno nájsť aj v jeho prirodzenej forme - v rastlinách a zelenine. Je súčasťou čakanky, ktorou konzumáciou si zabezpečíte detoxikáciu organizmu a zníženie hladiny tukov. Inulín nájdete aj v cibule a cesnaku, ktoré posilňujú imunitný systém a tak podporujú organizmus v boji proti vírusom a škodlivým baktériám. Chcete zvýšiť prísun inulínu? Dajte si artyčok, ktorý v súčasnosti patrí k uznávanému, prírodnému lieku so špecializáciou na oblasť žlčníka a obličiek.

Vláknina PSYLLIUM – skorocel indický – Zdravá strava pre črevo a detoxikácia

26. dubna 2012 v 10:43 | MUDr.Bergendiová Katarína PhD. |  jedlo a zdravie
Najlepší zdroj vlákniny aj pre ľudí, ktorí majú problémy so znášanlivosťou obilnej vlákniny.
Štandardná strava obsahuje príliš málo alebo vôbec žiadnu diétnu vlákninu. Aj tí, ktorí dokazujú, že pre nich je dôležitá zdravá výživa, majú ešte stále znížený denný príjem vlákniny. Podľa Harwardskej školy pre verejné zdravie "je vláknina dôležitou súčasťou zdravej stravy a mali by ste prijať aspoň minimum dennej odporúčanej dávky, čo je 20-35 gramov diétnej vlákniny u dospelých."

"

Potraviny totiž nie sú len zdrojom výživy, ale vďaka vláknine, ktorú obsahujú podporujú aj činnosť čreva. Vďaka nej sa zlepšuje priechodnosť čriev a podporuje pravidelné vyprázdňovanie, a tak sa zabraňuje zápche. Podporuje chudnutie cestou zníženej chuti do jedla a lepšou absorpciou, zabraňuje rakovine hrubého čreva, znižuje cholesterola pomáha pri liečbe chorôb syndrómu dráždivého čreva a zápalu čreva - divertikulitída.

Vláknina sa vyskytuje bohato v strukovinách (fazuľa, bôb, hrach, sója, cícer), celozrnných obilovinách (ovos, pšenica, jačmeň, raž, špaldová pšenica), v ryži natural, pohánke, v zelenine, ovocí, v ľanovom semene a pod. Ak jeme dostatočné množstvo zeleniny a ostatných výrobkov bohatých na vlákninu, môžeme zlepšiť zdravotný stav svojich čriev. To všetko je zdravá strava pre črevo. Má totiž "prebiotický" efekt na črevá, čo znamená, že nám pomáha vytvárať vlastné zdraviu prospešné baktérie a podporuje ich rast a rozmnožovanie.

Najvhodnejším a najdôslednejším spôsobom pridávania vlákniny k vašej dennej strave je užívanie kvalitného doplnku na báze skorocelu, ktorý sa získava vyčistením obalov semien Skorocelu indického - Psyllium .

Psyllium je zdrojom rozpustnej vlákniny, podobný vláknine, ktorá sa nachádza v obilovinách ako ovos a jačmeň. Hlavný rozdiel je to, že skorocel má vyšší obsah vlákniny ako ovsené otruby. Psyllium optimalizuje pri pravidelnom užívaní fyziologickú funkciu tráviaceho traktu, predovšetkým hrubé a tenké črevo. Je to tým, že vláknina na seba viaže veľké množstvo vody, objem črevného obsahu sa zväčšuje, a to stimuluje peristaltiku čreva.
Účinky

čistí tráviace ústrojenstvo a reguluje stolicu

dáva do pohybu "lenivé črevá"

pomáha pri redukcii hmotnosti

znižuje riziko rakoviny hrubého čreva

znižuje hladinu cholesterolu a cukru

V tráviacom trakte až 14-krát zväčšuje svoj objem a pohlcuje nadbytočnú tekutinu za vzniku gélu. Gél na seba viaže jedovaté látky pochádzajúce z metabolizmu a očisťuje tráviaci trakt a tiež priaznivo ovplyvňuje stolicu (významná pomoc pri prevencii proti rakovine). Neobsahuje fytáty, lepok ani zložky mliečneho či obilného pôvodu. prečisťuje hrubé črevo od nahromadených toxických zhlukov a usadenín a zabraňuje vytváraniu nových zhlukov vďaka použitiu rozpustnej a nerozpustnej bylinnej diétnej vlákniny.

Dávkovanie

10g psyllia - dve kávové lyžičky - rozmiešajte v menšom množstve vody a vypite. Nezabudnite to zapiť ďalším pohárom vody, prípadne niečím iným. Ak chcete účinok zosilniť, môžete ho užívať aj viackrát denne. V žiadnom prípade Psyllium nevaríme. Ak necháte riedenú zmes odstáť, Psyllium absorbuje vodu a zrôsolovatie a je problém s vypitím.

Môžete ho pridávať aj do iného jedla - mliečne nápoje, jogurt. Môžete si pripraviť nápoj z rozmixovaného ovocia a do neho pridať psyllium. Dôležité je zapiť ho s dostatočným množstvom tekutiny - to znamená približne jeden až dva poháre.
Ak počas užívania Psyllia pociťujete nejaké problémy, jednoducho znížte jeho príjem, pokiaľ problémy nezmiznú. Potom môžete príjem Psyllia postupne zvyšovať. Psyllium nie je vstrebávané naším telom a nie je návyková. Je preto vhodné na dlhodobé užívanie. Odporúča sa užívať 30 minút pred jedlom alebo po jedle. Najlepšie je čisté psyllium - čo znamená približne 98%né.

Po čase by sa malo upraviť fungovanie organizmu. Vláknina je dôležitá na prečistenie tráviaceho traktu. Väčšina ľudí však prijíma v bežnej strave len 10 - 15 gramov vlákniny denne, zatiaľ čo potrebné množstvo by malo byť minimálne 25 g. Vláknina pomáha zlepšovať priechod nestrávených zvyškov tráviacim traktom, čo má vo svojom konečnom dôsledku pozitívny vplyv na naše celkové zdravie. Ak máme nedostatok vlákniny, strava nám v črevách hnije a do tela sa vylučujú krvou jedovaté toxíny.

Amarant?

26. dubna 2012 v 10:01 jedlo a zdravie
Táto juhoamerická rastlina je u nás záhradkárom známa ako láskavec. To je však okrasná odroda. Tá, o ktorej je reč, slúžila ľuďom už stovky rokov dozadu ako potravina a liečivá rastlina. Starí Aztéci, Inkovia a Mayovia z nej využívali najmä zrno. U nás nájdete v obchodoch hlavne amarantovú múku, olej, extrudované chlebíčky a rôzne sladkosti ako amarantové chrumky, tyčinky, sušienky či detskú výživu.

Jej obrovskou výhodou je, že neobsahuje lepok, bielkovinu, ktorá sa nachádza v pšenici a v mnohých iných cereáliách. Táto látka ničí výstelku tenkého čreva a nedovoľuje tak živinám, aby sa cezeň dostali do organizmu. Človek je potom slabý, unavený, trpí hnačkami, bolesťami brucha, anémiou, problémami s trávením, alergickými kožnými reakciami a podobne. Celiatici o tom vedia svoje a musia sa lepku vyhýbať. Niekto je intolerantný len k pšeničnému lepku, niekto neznesie žiadny a vyhľadáva obilniny, ktoré ho neobsahujú. No i ľudia, ktorým lepok nevadí, by mohli pouvažovať, či im nebude bez neho predsa len lepšie.

Potraviny, ktoré obsahujú veľa lepku, zahlieňujú organizmus a dodávajú mu prázdne kalórie. S oboma faktami súvisí rad zdravotných problémov. Preto sa ho niektorí ľudia snažia z jedálnička vyškrtnúť. Tu sa dostávame späť k amarantu, ten totiž lepok neobsahuje, ale, naopak, je plný kvalitných bielkovín, minerálnych látok (draslík, horčík, mangán, selén, sodík, vápnik, zinok, železo a iné), stopových prvkov a vlákniny, ktoré niekoľkonásobne prevýšia ostatné obilniny. Vlákninou ich tromfne až štvornásobne, obsahom lyzínu trojnásobne. Spomínaná esenciálna aminokyselina je považovaná za najdôležitejšiu pre človeka, pretože jeho nedostatku sa nám ťažko zúžitkúvajú ostatné aminokyseliny. Náš organizmus si lyzín nedokáže vytvoriť sám a do tela ho dostáva práve vďaka obilninám.

Tuk, ktorý je prítomný v zrnách amarantu, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, o ktorých je známe, že bojujú so škodlivým cholesterolom. Za zmienku stojí aj obsah vitamínov C, E a vitamínov skupiny B. Amarant neobsahuje jednoduché cukry a vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný i pre ľudí trpiacich cukrovkou či nadváhou. Čo sa teda týka nutričných hodnôt, amarant je naozaj skvelá náhrada za iné obilniny.

Je to všetko len o zvyku. Vymeniť pečivo, cestoviny, krupicu či múku (a tým pádom aj placky, koláčiky a iné domáce dobroty) za zdravšie alternatívy nepýta ani veľa času, ani veľa úsilia. Vyskúšajte to a začnete sa cítiť i vyzerať lepšie. Môžete sa zbaviť nadbytočných kíl, bolesti kĺbov či hlavy, kožných problémov.